Alternator 90a zamiast 120a w tdi 110km ahf z klimą

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hotcreay
    Classic
    • 2015
    • 4

A co myślicie o kompletnym gwincie (amory + sprężyny) firmy Ta-Technix??

Dodam że latem moja OII stoi na 225/40 r18 a chciałbym ją obniżyć i usztywnić..
  • rav1286
    Classic
    • 2013
    • 7

Witam.
    Króciutko moja historia, padł mi alternator w octavi 2001r tdi ahf 110km z klimą. Po krótkim telefonie do aso gdzie usłyszałem 1800zł, pomyślałem ze szkoda czasu na szukanie nowego nawet w tańszych sklepach i zaryzykowałem używke. Przeczesując allegro wszystkie aukcje dotyczące octavi 1.9 tdi oferowały altek 90amperów, przed zakupem jeszcze dopytałem gościa, ok pasuje kupuje, przychodzi montuje , wszystko ok, działa ale wtedy szok ...na starym pisze 120a. I teraz zastanawiam się czy zaczynać wszystko od początku, zamawiać, rozbierać, jeżeli w większości tdi były 90a. Znajomy mówi że musze jezdzić bez klimy i że własnie ze względu na klime dają większy aku. Prawde mówiąc rzadko uzywam klimy i jak już coś to na 1/4 , auto jest przeceż stare, czy martwic sie tym że mam 90a czy raczej nie przetrzyma zimy?

Komentarz

• mariush19
      Rider
      • 2009
      • 634
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Napewno nie ze względu na klimę, ja mam klimatronik i 90A, co prawda benzyna, ale klima nie ma tutaj nic do rzeczy, kompresor jest napędzany mechanicznie paskiem. Nie sądzę aby malutkie silniczki od klapek nawiewów pożerały ampery. Mam też podgrzewane siedzenia, wszystkie szyby el, el lusterka i podgrzewane, maxidota, i fabryka do tego wszystkiego przewidziała 90A. Skoro mówisz że niektóre tdi mają 120 , niektóre 90, to moim zdaniem śmiało możesz jeździć na 90-tce.

Komentarz

• Tony065
        RS
        • 2009
        • 2487
        • Octavia I (1U2)
        • ARX 1.8 20VT 150 KM

rav1286, poszukaj w swojej okolicy firmy regenerującej altki. Ja 2 lata temu miałem taki fakap wracając z nad morza. Kosztowało mnie to trochę stresu, jakieś 20h opóźnienia, ok. 600zł za robotę i sprzęt po regeneracji. Do tej pory /odpókać / działa bez zarzutu
        Black Pearl, Elegance & RS LOOK
        @ by Tune-up Gdańsk
        TDI VP++ i jeszcze rośnie
        Antek

Komentarz

• kornat
          Rider
          • 2007
          • 578

Nie prawda, że o klimę chodzi. Możesz ją użytkować jak zawsze. Auta z altkiem 120A miały zamontowane podgrzewacz płynu chłodzącego lub/i podgrzewane stołki. Najwyżej podgrzewacz w zimie nie będzie załączał się na wszystkie 3 świece tylko na jedną.

Komentarz

• rav1286
            Classic
            • 2013
            • 7

Zamieszczone przez Tony065
            rav1286, poszukaj w swojej okolicy firmy regenerującej altki. Ja 2 lata temu miałem taki fakap wracając z nad morza. Kosztowało mnie to trochę stresu, jakieś 20h opóźnienia, ok. 600zł za robotę i sprzęt po regeneracji. Do tej pory /odpókać / działa bez zarzutu
            Też jakieś rozwiązanie ale myślałem raczej żeby po prostu kupić 120 amp używkę. Póki co na tym co kupiłem 90a działa elegancko nawet z klimą, dlatego myśle że zostawie wszystko jak jest. Powiedziałem sobie ostatnio że nie kupie już nic nowego ani orginalnego do tej stodoły bo nie ma najmniejszego sensu kupować rzeczy które będą sprawne kolejne 10 lat skoro auto potrzymam jeszcze najwyżej rok. Ostatnio modne jest stawianie na jakość ale w 12 letnim aucie to już raczej mało uzasadnione podejście, czy przyszły nabywca dołoży mi później choćby złotówkę jak mu powiem że kupiłem orginalne nowe części i płaciłem za wszystko razy 3? Jak mi wczoraj konsultant z ASO powiedział że nowy alter do mojej latryny kosztuje u nich 1800 a w przypadku niezwrócenia starego 3000zł to uświadomiłem sobie na czym polega jakość orginalow :?

Komentarz

Pracuję...